kokosowy dal z soczewicy z podpłomykami

27.2.18

Dzisiejszy przepis na danie główne pochodzi z Jadłonomii, od siebie dodałam tylko tzw dodatek, czyli podpłomyk albo pseudo_chlebek_naan ;) Zarówno dal, jak i chlebek robi się bardzo szybko - takie gotowanie zimą lubię. Dodatkowy plus, że zazwyczaj wszystkie składniki mam w szafkach, więc zapewne nie raz zagości na naszym stole. Tym bardziej, że jest pyszny, rozgrzewający i sycący. I starczy na parę pracowych lunchów. Uwielbiam ten dal od pierwszego spróbowania.


Kokosowy dal z soczewicy
z podpłomykiem z czarnuszką
(na 6 porcji)
  • 3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 5.5 szklanki wody
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki ziaren musztardowca (użyłam mielonych)
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chili
  • opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól, pieprz
  • olej
Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka dodać olej. Gdy się rozgrzeje dodać cebulę i przyprawy, chwilę podsmażać, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodać pomidory i wymieszać. Dodać soczewicę i znowu wymieszać. Wlać wodę i gotować 15-25 minut, aż soczewica wchłonie większość wody i będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mleko kokosowe, zamieszać i gotować jeszcze 5-10 minut. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan lub poniższymi podpłomykami. Smacznego!


Podpłomyki z czarnuszką
  • 2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • kilka łyżek oliwy do smarowania placków
  • czarnuszka
  • odrobina oleju do smażenia
W małym garnku umieścić mleko i masło, po czym podgrzewać aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia i na chwilę odstawić. W misce wymieszać mąkę z solą, następnie dodawać mleko, cały czas mieszając. Wyjąc ciasto na blat oprószony mąką i chwilę zagniatać do osiągnięcia gładkiego ciasta (jeśli jest zbyt klejące, podsypać mąką; zagniatanie nie powinno trwać długo). Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć (w temp. pokojowej), żeby odpoczęło przez 20-30 minut.
Rozgrzać odrobinę oleju na nieprzywierającej dużej patelni. Ciasto pokroić na 4 części*. Z każdej utworzyć kulkę a następnie rozwałkować na okrąg o wielkości dna patelni (pozostałe ciasto w tym czasie najlepiej przykryć szmatką lub zawinąć w folię, by nie wysychało). Wierzch placka posmarować pędzelkiem oliwą i posypać czarnuszką. Posmarowaną stroną położyć na rozgrzanej patelni, posmarować wierzch oliwą, posypać czarnuszką i smażyć tak 1.5-2 minuty (na średnim ogniu; UWAGA: im wyższa temperatura i cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiący wyjdzie chlebek), po czym przerzucić placek na drugą stronę i znów smażyć ok 1.5 minuty. Powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta. Smacznego!
* można też ciasto podzielić na 8 części i usmażyć nieco mniejsze chlebki
** do partii, która jest na zdjęciach dodałam nieco mąki żytniej, z czystej mąki pszennej wychodzą mniej żółte ;), ale obie wersje są pyszne.


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.