tortilla nadziana sałatką z brokułów, fety i ciecierzycy

7.5.18

Długi weekend tym razem spędziłam w domu, dzięki czemu mogłam nadgonić z różnymi pracami, no i z blogiem, który się nieco ostatnio zakurzył. Ale już wracam z nowymi przepisami - na pierwszy rzut idą tortillowe miseczki pełne świeżych warzyw, suszonych pomidorów i fety. Dopadłam w moim sklepie takie śmieszne tortillowe łódeczki, idealne do serwowania sałatek, ale można je zastąpić zwykłą tortillą lub chlebkiem pita. Można też, rzecz jasna, sałatkę zaserwować samodzielnie - jest tak napakowana różnymi pysznymi rzeczami, że starczy na całkiem sycący lunch.


Tortilla nadziana sałatką z brokułów, fety i ciecierzycy
(dla 4 osób)
  • 1 brokuł
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 8 dużych suszonych pomidorów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ok 50 g sera feta
  • dressing: 1/4 szklanki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy ulubionej, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo: hummus lub rozgniecione awokado, pomidor i/lub awokado pokrojone w plastry (tuż przed podaniem), sól i pieprz, zioła, kiełki itp
  • 4 duże tortille lub chlebki pita
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze (ok 10 minut) lub zblanszować (kilka minut we wrzątku powinno wystarczyć - ma nieco zmięknąć, ale nadal być jędrny). Odcedzić dokładnie.
Ciecierzycę odcedzić z zalewy, pomidory suszone pokroić w paski. W misce wymieszać wszystkie składniki. 
W słoiku dokładnie wymieszać składniki dressingu, dodać do sałatki i całość wymieszać.
Podgrzać tortille, zgodnie z opisem na opakowaniu, następnie posmarować hummusem, obłożyć awokado i pomidorem, a na środek nałożyć sałatki brokułowej. Zawinąć, zjeść. Smacznego!

    

Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.