Quiche cebulowo-serowy
Ciasto:
- 250g mąki
- 125g zimnego masła posiekanego na kawałki
- 1 jajo
- odrobina zimnej wody, jeśli trzeba
- szczypta soli
- 3-5 niezbyt dużych cebul (ja w części dodałam pora)
- 200g startego sera cheddar (lub inny twardy ser)
- 285ml śmietany kremówki
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
Z mąki, jajka, masła, soli zagnieść ciasto. Chłodzić w lodówce przez co najmniej 30min. Przenieść rozwałkowane ciasto do formy i ponakłuwać widelcem. Podpiec w 200 st. C aż będzie zarumienione.
Na patelni roztopić masło i usmażyć na złoty kolor pokrojoną uprzednio w piórka cebulę (jeśli używamy pora, to należy dodać go pod koniec smażenia do cebuli by zmiękł). Ubić lekko jaja, nie przerywając ubijania powoli dodawać śmietanę. Do masy dodać cebulę, połowę startego sera i dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawami. Wylać całość na podpieczony spód i posypać resztą sera. Piec 20-25min w 200st. C. Podawać z sałatą.
Mniaaaaam! Zapisuję do zrobienia :D
OdpowiedzUsuń