No cóż, pisałam rok temu, że każde święto to dobra okazja na zmajstrowanie jakiegoś ciasta. Ale muszę w tym roku dodać, że Halloween działa na mnie jakoś wybitnie twórczo. Kiczowate święto wymaga kiczowatej oprawy: sztucznych pająków, horrorów klasy C oglądanych z przyjaciółmi i słodyczy tak kolorowych, że oczy bolą ;)
Dzisiaj więc zapodam
ciasto marchewkowe przyozdobione duchami, dyniami i zombi z kolorowej masy cukrowej. Przepis na białą masę cukrową wzięłam
stąd i gorąco ją polecam ponieważ świetnie się sprawdziła.
Biała masa cukrowa- 400 g cukru pudru
- 2 listki żelatyny (ja dałam dwie płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 10 łyżek gorącej wody
- wilgotna szmatka do przykrywania
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do 350g cukru pudru dodać 3-4 łyżki żelatyny i zagniatać. W razie potrzeby dodać cukier lub żelatynę. Masę można barwić barwnikami spożywczymi (zagnieść z kilkoma kroplami). W czasie pracy należy przykrywać masę wilgotną szmatką, by zbytnio nie wyschła.
Śliczne zombiki :)
OdpowiedzUsuńale kolorowo, super te lepianki :P
OdpowiedzUsuńale fajne te zombie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zombiaki przypadły wam do gustu.
OdpowiedzUsuńCudne! :-)
OdpowiedzUsuń