Domowe pesto jest tak dobre, tak szybkie do zrobienia i tak proste, że każdy kto je raz zrobi, zakocha się w nim. Jasne, w polskich warunkach nie jest to rzecz najtańsza, choć ja tam ortodoksem nie jestem i uważam, że należy z pesto eksperymentować - zamiast orzeszków pinii dać włoskie albo ziemne niesolone, zamiast parmezanu - jakiś inny dobry twardy ser, np litewski dziugas. Do tego aromatyczna bazylia i dobra oliwa i już. Pyszne pesto gotowe - można je dodać do makaronu, posmarować nim grzanki lub uatrakcyjnić nim caprese, włoską sałatkę z mozzarelli i pomidorów.
Pesto
(mała porcja, w sam raz na sałatkę)
- 2 garści świeżych listków bazylii
- 1 łyżka orzeszków pinii (lub innych orzechów)
- 1 łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera)
- łyżeczka soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy
- szczypta soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Składniki zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.
Caprese
(na 2 osoby - jako przystawka)
- 2 pomidory (np bawole serca)
- 1 op. włoskiej mozzarelli (warto zainwestować w dobry ser)
- kilka listków bazylii
- pesto
- świeżo mielony pieprz
Pomidory i ser pociąć w niezbyt grube plastry. Ułożyć na talerzu na przemiennie. Polać pesto, posypać listkami bazylii i na koniec świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Zdjęcia przedstawiają sałatkę z podwójnej porcji :).
uwielbiam taką sałatkę, a z domowym pesto na pewno jest genialna!
OdpowiedzUsuńZamiast orzechów (których nie lubię) dodaję prażone pestki słonecznika i dorzucam trochę czosnku :)
OdpowiedzUsuńDomowe pesto !:) Super! :)
OdpowiedzUsuńChyba pora wybrać się na zakupy po porządną ilość bazylii i spróbować domowego pesto! Pozdrawiam i zapraszam do mnie! kuchnianiepowazna.blogspot.com
OdpowiedzUsuńpesto i pomidorki- mniaaaaam<3
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, aż mi zapachniało świeżym pesto:)
OdpowiedzUsuń