14 października 2012

cytrynówka!

Uwielbiam cytryny i uwielbiam wszelkie cytrynowe alkohole. W nalewkach mistrzem nie jestem, jak już pisałam kiedyś, ale jak tylko nadarzyła się okazja, żeby popełnić cytrynówkę, nie wahałam się ani chwili. Przepisów na tę nalewkę jest mnóstwo, ja skorzystałam z poleconej, domowej receptury.
Cytrynówka wyszła znakomita i do picia "od razu".

Cytrynówka
(wychodzą ok 3 litrowe butelki)
  • 10 cytryn
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5l wody
  • 1 l spirytusu (96%)
  • gaza
Cytryny wyszorować, przelać wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę (tylko żółtą warstwę, jeżeli zetrzecie białą, cytrynówka może wyjść gorzka!). Następnie wycisnąć z cytryn sok. W dużym garnku zagotować wodę i zdjąć z ognia, do wrzątku wsypać cukier, dodać skórkę cytrynową, sok z cytryn i dodać alkohol. Wymieszać, przestudzić. Rozlać do butelek przez gazę.
Pić w temperaturze pokojowej.



11 komentarzy:

  1. cytrynówka na pewno pyszna!
    i buteleczka cudna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie domowe alkohole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam z cytryn. Musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ola: butelka jest z Ikei, niestety w ty roku ich nie widziałam (może koło świąt się pokażą).
    Magda, Antenka ano niewiele jej już zostało.
    Annaz: ja też, choć czasem się trzeba przy nich nachodzić, naczekać. Akurat ta cytrynówka nie jest wymagająca :)
    Asia: koniecznie wypróbuj :)
    Aleksandra, zwykle czyszczę szczoteczką pod ciepłą wodą, czasem parzę wrzątkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkohol lepiej wlewać do przestudzonej mikstury - po co tracić cenne % - chyba nie o to chodzi :)

      Usuń
  5. ok, fajny przepis. sok z cytryn wypiłem od razu bo nigdzie nie ma napisane co z nim zrobić. sama cytrynówka wyszła więc troszkę słabo cytrynowa, no ale przepis sprawdzony więc nie narzekam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy, brawo za spostrzegawczość, przepis uzupełniony.

    OdpowiedzUsuń