Tak jest! W tytule nie ma błędu. Jeżeli odpuścimy sobie wszelkie dodatki, które mają nam urozmaicić ciastko - możemy je zrobić tylko z dwóch składników: dojrzałych bananów i płatków owsianych. To genialny przepis (podsunięty przez koleżankę D. - dzięki!) dla leniwców, dla wielbicieli słodyczy szybkich, dla tych, co twierdzą, że nigdy im nie wychodzi pieczenie, dla wegan, dla miłośników zdrowej żywności (uwaga! w płatkach owsianych jest gluten, ale myślę, że można by je zastąpić płatkami ryżowymi), dla tych, co są nadaktywni - biegają, chodzą po górach, jeżdżą na wrotkach - i potrzebują wysokoenergetycznych przekąsek...
W przepisie oryginalnym mowa była o robieniu okrągłych ciasteczek, ale ja poszłam za przykładem koleżanki i upiekłam jedno ciasto w dużej formie, a następnie pokroiłam na batoniki. Kilka okrągłych ciastek zrobiłam przy okazji, ale moim zdaniem batoniki wypadają dużo lepiej, bo dłużej trzymają wilgoć. Bardzo łatwo też dostosować przepis do naszych potrzeb: na każde 2 banany bierzemy szklankę płatków.
Szybkie i banalnie proste ciastka owsiano-bananowe
(forma 20x27cm)
- 5-6 niezbyt dużych, bardzo dojrzałych bananów
- 2,5-3 szklanki płatków owsianych
- dodatki do wyboru: żurawina (u mnie obowiązkowo!), kawałki czekolady, orzechy, pokrojone na kawałki suszone śliwki, daktyle, morele, skórka pomarańczowa, sproszkowany cynamon, itp
Piekarnik rozgrzać do 180st. C.
Banany pokroić w plasterki, wymieszać w misce z płatkami, a następnie dokładnie rozgnieść, aż powstanie bananowo-owsiana masa. Dodać wybrane dodatki i wymieszać dokładnie.
Formę wyłożyć papierem, nałożyć masę, wyrównać łyżką. Piec ok 35 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje (jeżeli zdecydujecie się na pojedyncze ciastka, to należy skrócić czas pieczenia do 15 minut). Po ostudzeniu pokroić w batoniki. Smacznego!
A tutaj wersja z okrągłymi ciastkami:
bardzo smacznie wyglądają i zdrowo a to najważniejsze.
OdpowiedzUsuńJa się piszę na ten przepis. Fantastyczny. Prosty. Smaczny. No i...jutro go po prostu zrobię. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńfavcook, dzięki :)
OdpowiedzUsuńKrystyna, polecam. Najważniejsze to znaleźć odpowiednio dojrzałe banany - niestety w wielu sklepach sprzedają wręcz zielone (w takim przypadku, trzeba "dojrzeć" banany na parapecie).
genialne batoniki:) smaczne i zdrowe:) upiekę moim chłopakom:)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Uwielbiam takie proste wypieki i na dodatek z bananami. Pycha!
OdpowiedzUsuńAntenka, daj znać czy smakowało :)
OdpowiedzUsuńKura, ja też, a to jest chyba najprostszy przepis na świecie ;)