Kolejny pomysł na brukselkę, tym razem bardziej na ostro. Oczywiście można zrezygnować z papryczki albo zastąpić ją mniejszą ilością chili w płatkach. Jednak w wersji ostrej takie danie bardzo przyjemnie rozgrzewa w zimowe dni....
Pęczak z brukselką na ostro
(na 2 osoby)
- 500g brukselki
- 1 szklanka pęczaku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki piri-piri
- 2-3 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- oliwa
- garść pokruszonych orzechów włoskich
Brukselkę obrać z brzydkich liści i obciąć końcówki. Opłukać i poprzecinać na połówki (większe kawałki na ćwiartki). Zagotować wodę i wrzucić brukselkę do osolonego wrzątku. Gotować ok 5 minut, by lekko zmiękła. Pęczak ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać.
Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać brukselkę i papryczkę, chwilę podsmażać. Dodać sos ostrygowy, miód i wymieszać. Dodać pęczak i doprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba. Podawać z pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego!
Oj, bardzo zaintrygował mnie ten przepis! Może w końcu przekonam się do brukselki jak przygotuję ją wg Twojego przepisu? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na brukselkę:) pewnie do tak podanej ja sama bym się przekonała:)
OdpowiedzUsuńKraina, spróbuj, na pewno warto!
OdpowiedzUsuńAntenka, dzięki! Warto co jakiś czas testować... ja do niedawana też nie byłam fanką brukselki...