16 lipca 2014

sałatka z kukurydzą, borówkami i szynką parmeńską

Kolejna orzeźwiająca, wspaniale kolorowa letnia sałatka. Uwielbiam owoce w zestawieniu z serami czy mięsem, co chyba widać. Zatem po porzeczkach i wiśniach, przyszedł czas na borówkę. Jak tylko zobaczyłam ten przepis, z miejsca się zakochałam. Sałatka świetnie sprawdzi się jako przystawka lub dodatek do grillowanych mięs, u mnie wystąpiła razem z grillowanym łososiem. Poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami.


Sałatka z kukurydzą, borówkami i szynką parmeńską
(na 2 osoby)
  • 1 kolba kukurydzy
  • 2 średnie, mięsiste pomidory
  • 2-3 garście mieszanki sałat (koniecznie z rukolą)
  • 2 garście borówki amerykańskiej
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej
  • sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Kukurydzę obrać z liści oraz włókien i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować ok 10 minut, odcedzić i wystudzić. Z wystudzonej kolby wykroić ziarna kukurydzy. Pomidory pokroić na kawałki. Borówki umyć i odcedzić. Sałatę umyć, wysuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki.
W misce wymieszać składniki sałatki. W słoiczku przygotować sos i polać nim sałatkę. Wymieszać i podawać. Smacznego!





3 komentarze:

  1. Ale wspaniale wyglada, taka kolorowa.
    Ps, ale wkurza weryfikacja obrazkowa....

    OdpowiedzUsuń
  2. kolory tęczy na talerzu! bardzo fajna sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nataleczka, dzięki. Niestety weryfikacja musi pozostać, zbyt dużo śmieci trafia do komentarzy, a ja nie jestem w stanie ich na bieżąco usuwać.
    Karmelitka, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń