Nie powiem, żeby ten czerwiec mnie rozpieszczał upałami, ale ponoć ma być lepiej. Także już teraz polecam Wam super przepis na nietypowe lody "na patyku". Dzięki śmietance będą bardziej miękkie, a dzięki maślance nie będą aż tak tłuste. Do środka, w ramach urozmaicenia, dodałam pestki granata oraz nieco melasy z granata. Melasa stanowiła fajny kontrast do słodyczy lodów - można użyć też sosu balsamiczno-truskawkowego (jak w tym przepisie), albo zrezygnować z tego dodatku.
Lody truskawkowe z melasą i pestkami granata
(na 6 porcji)
- 200 g truskawek
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 1 szklanka maślanki
- pestki z 1/2 granata
- opcjonalnie 6 łyżeczek melasy z granata
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zmiksować z cukrem. Dodać śmietankę i maślankę i ponownie zmiksować. Wmieszać do masy pestki granata. Rozlewać masę do foremek, w 3/4 dodać łyżeczkę melasy, jeśli jej używamy (można patyczkiem ją rozprowadzić po lodzie). Włożyć patyczki i wstawić lody do zamrażarki na co najmniej 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz