Czas na obiecaną niespodziankę z okazji setnego fana na facebookowym profilu rozkoszy. Jak może pamiętacie w czasie lipcowych Targów Książki Kulinarnej kupiłam sobie książkę Madhur Jaffrey Curry Nation. Britain's 100 Favourite Curries. Przeglądałam ją sobie od czas do czasu, aż nadeszła (mocno spóźniona) zima, mrozy, a z nią chęć na coś ostrego, aromatycznego, krzepiącego... Jednym słowem indyjskiego. Bo hinduskie curry to dla mnie idealny zimowy comfort food. Harmonijna kompozycja wielu rozgrzewających przypraw, mięso i/lub warzywa, jako sycący wypełniacz, gęsty sos - to jest to czego potrzebuję, gdy za oknem szybko zapada mrok, wiatr wyje w kominie, a o szyby zacina deszcz.
A Madhur Jaffrey ma rękę nie tylko do gotowania, ale też do pisania. Jej wydana w Polsce w zeszłym roku autobiograficzna książka Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach przenika zapach kardamonu, imbiru i curry. Jaffrey opisuje spotkania swojej ogromnej rodziny, dom dziadka, najważniejszej postaci rodu, historie małe i duże dziejące się w czasie, gdy dorastała... tak lekko i barwnie, że z łatwością można się przenieść w ten pachnący, egzotyczny świat i na chwilę zapomnieć o polskiej zimie.
Do rzeczy! Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Czarne mam do rozdania egzemplarz książki Wśród mangowych drzew Madhur Jaffrey. Co trzeba zrobić, żeby go dostać?
- Napisz w komentarzu pod tą notką jaki jest twój ulubiony comfort food i dlaczego.
- Polub mój profil na facebooku, jeżeli jeszcze tego nie zrobiłaś/eś ;)
I tyle! Konkurs trwa od dzisiaj do piątku (17.01). W sobotę odbędzie się losowanie i ogłoszenie wyników.
Poniżej przepis dla tych, którzy by chcieli spróbować mojego comfort foodu (ze wspomnianej wyżej książki, z moimi modyfikacjami):
Kurczak z kozieradką
(na 4 osoby)
- ok 700g kurczaka bez skóry i kości, ja użyłam piersi
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 małe zielone chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej chili
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1,5 łyżki suszonej kozieradki (w przepisie były liście, ja użyłam nasion)
- olej do smażenia
Cebulę obrać i posiekać, czosnek oraz imbir obrać i zetrzeć lub bardzo drobno posiekać. Rozgrzać dużą patelnię i chwilę podsmażać na niej ziarna kozieradki, aż zaczną pachnieć. Następnie dodać olej i cebulę. Smażyć cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać czosnek i imbir, smażyć kolejne dwie minuty.
Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć z każdej strony aż się przyrumieni. Dodać przyprawy i pomidory. Dokładnie wymieszać i gotować ok 20-25 minut (jeśli jest potrzeba, dodać nieco wody by kurczak był w miarę przykryty) na niewielkim ogniu. Podawać z ryżem lub indyjskimi chlebkami. Smacznego!
Mnie zawsze poprawia nastrój przygotowanie i jedzenie słodkości :)Uwielbiam ciasto biszkoptowe z masą przygotowaną z soku marchewkowo-brzoskwiniowego, z bitą śmietaną i polewą czekoladową :)
OdpowiedzUsuńto mi przypomniało, że nie jadłam jeszcze kolacji. Mam pierś z kurczaka idę coś czarować.
OdpowiedzUsuńmmmmm pyszności:) kocham te klimaty!
OdpowiedzUsuńNo cóż... ponieważ jest tylko jedna odpowiedź spełniająca wymogi zabawy, książka Madhur Jaffrey wędruje w ręce Marty.
OdpowiedzUsuń