Dzisiejszy przepis pochodzi z Kwestii Smaku i jest genialnym daniem na wszelkie imprezy, a więc na karnawał jak znalazł. Rzecz jest banalnie prosta w przygotowaniu, nie wymaga żadnych wydumanych składników (tortille są dostępne teraz w każdym supermarkecie) i dość łatwo da się modyfikować, ale zestaw podstawowy jest pyszny. Jeśli macie więcej gości to od razu zdublujcie ilość składników. Moje modyfikacje to zmniejszenie ilości ostrej papryki i dodanie pikantnych korniszonów, ale wyobrażam się, że zamiast tuńczyka można dać kurczaka albo czerwoną fasolę w wersji wege.
Roladki z tortilli z tuńczykiem i kukurydzą
(ok 18 sztuk)
- 3 duże placki pszennej tortilli
- 1 puszka tuńczyka w oliwie (jeśli macie w zalewie własnej - nie szkodzi, odsączcie całkowicie i dodajcie łyżkę oliwy)
- ok 150 g kukurydzy z puszki
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4-5 marynowanych ostrych papryczek
- 4-5 korniszonków chili
- 150 g tartej mozzarelli
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- liście kolendry lub pietruszki
Tuńczyka nieco odsączyć z oliwy, włożyć do miski. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę, posiekany szczypiorek, wypestkowane i posiekane papryczki oraz posiekane korniszony, starty ser, a także majonez i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Rozsmarować nadzienie na trzech tortillach i zwinąć roladki (brzeg zwinięcia można podsmarować odrobiną majonezu żeby lepiej trzymał). Ostrym nożem ostrożnie pokroić na 2-3 cm kawałki. Ułożyć na talerzu i posypać kolendrą lub natką. Podawać same lub z salsą pomidorową. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz