Na Tajwanie absolutnie uzależniłam się od Matcha Latte, które piłam prawie codziennie. Matcha, czyli najprościej mówiąc, sproszkowana zielona herbata ze specjalnych upraw, jest tam dostępna na każdym kroku, nie tylko w postaci napojów, mniej lub bardziej tradycyjnych, ale też w deserach. Na pocieszenie przywiozłam sobie opakowanie i zamierzam poeksperymentować z nią w różnych deserach. Na razie poszłam na łatwiznę i zrobiłam z nią pseudo lody, czyli zdrowszą wersję tłustego letniego przysmaku - mrożony jogurt. Przepis wymaga tylko trzech składników, a smak ma (moim zdaniem) wspaniały. Miłośnikom herbaty Matcha polecam :)
Jogurtowe lody o smaku herbaty Matcha
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka herbaty Matcha
- 1 łyżka miodu (ew więcej do smaku)
Jogurt, herbatę i miód zmiksować do całkowitego połączenia. Spróbować i ewentualnie dodać nieco więcej miodu (po zamrożeniu słodycz lodów, będzie mniej wyczuwalna). Mrozić 2-4 godziny, co jakiś czas mieszając, żeby równomiernie się zamrażały. Podawać kiedy jeszcze nie będą całkowicie zamrożone. Jeśli mroziły się dłużej - wyjąć wcześniej z zamrażarki i poczekać 10 minut z nakładaniem. Smacznego!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuń