Nie jestem fanką moreli, jeśli mam być szczera. Większość z tych kupowanych w Polsce jest właściwie bez smaku (jak dla mnie) - może gdzieś indziej jest lepiej. Ale ponieważ chcę w tym roku zrobić muffiny ze wszystkimi owocami sezonowymi (jak się uda), to i na morele przyszła pora. Postanowiłam dodać do nich marcepan, przez co muffiny są dość ciężkie i słodkie (aczkolwiek morelka po upieczeniu ma kwaskowy smak, więc się równoważy). Można z niego zrezygnować, wtedy otrzymamy lekkie, owocowe ciacho w sam raz do herbaty.
Muffiny z morelami i marcepanem
(na 12 muffinów)
- 2 szklanki mÄ…ki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko
- skórka cytrynowa z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 7-8 moreli
- marcepan (ja użyłam 100g chlebek marcepanowy w czekoladzie, można dodać mniej i bez czekolady lub w ogóle zrezygnować)
Roztopić masło i zostawić do przestygnięcia. Morele umyć, wydrylować i pokroić na 1cm kostki. Marcepan posiekać na podobnej wielkości kawałki. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i marcepan. W drugiej rozbić i roztrzepać jajko, dodać przestudzone masło, mleko i sok z cytryny - cały czas lekko mieszając mikserem. Płynne składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką, aż z grubsza się połączą. Dodać morele, zamieszać jeszcze raz. Przełożyć do papilotek lub natłuszczonej formy.
Piec w 200 st. C ok 25-30min.Musze jednak przyznać, że wizualnie właśnie z tym lekkim dodatkiem czekolady wyglądają bosko :)