zapiekanka ziemniaczana
3.4.12
Wiosna na razie nas nie rozpieszcza, więc trzeba rozpieszczać się samemu. Najlepiej ciepłym i sycącym jedzeniem, które ukoi skołatane nerwy. Dzisiaj w tej roli zapiekanka ziemniaczana z szynką.
Zapiekanka ziemniaczana z szynką
(na 2 osoby)
- 5-6 dużych ziemniaków
- 100g szynki
- 1 nieduża cebula
- 2 jajka
- 100g żółtego sera (np ementalera)
- ok 120g gęstej śmietany
- sól, pieprz, oregano, słodka papryka, zioła prowansalskie
- oliwa
- szczypiorek do przybrania
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (ok 15 minut). Cebulę posiekać. Szynkę pokroić w niezbyt duże plasterki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i zeszklić cebulę, pod koniec dorzucić szynkę i chwilę jeszcze smażyć, aż się odrobinę zrumieni.
Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć ścisłą warstwą na dnie naczynia. Na to ułożyć szynkę z cebulą i jeśli starczy ziemniaków rozłożyć je na szynce. Każdą warstwę doprawiać ziołami wg smaku. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
W miseczce dokładnie wymieszać jajka ze śmietaną, przyprawami i tartym serem, a następnie równomiernie rozłożyć na wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut (aż wierzch się zrumieni). Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego!
9 komentarze
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona!
OdpowiedzUsuńsycąca i nieskomplikowana.
Pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo podobną zapiekankę robię również! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zapiekanki ziemniaczane:) ta wygląda zachęcająco!
OdpowiedzUsuńNo! To mam obiad na dzisiaj!
OdpowiedzUsuńZapiekanka pyszna! Wypróbowałam :)
OdpowiedzUsuńW przepisie: pokroić ziemniaki na ćwiartki, a na zdjęciu ewidentnie są plastry...
OdpowiedzUsuńA faktycznie, potem w plastry się kroi...
Usuń