Kurczak w cieście zawsze wydawał mi się daniem, które lepiej zamówić sobie w knajpie niż trudzić się nad nim w domu. Nic bardziej mylnego - robi się go łatwo i szybko. Ponieważ miałam resztę mleka kokosowego w lodówce postanowiłam zrobić go w wersji indyjskiej.
Kurczak w cieście
(na 3-4 osoby)
- 2 piersi kurczaka
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- mÄ…ka pszenna
- 1 jajko
- sól, pieprz, dowolne przyprawy: u mnie kolendra, kardamon w proszku, chili, kmin rzymski
- olej
Umyć kurczaka i pokroić w paski. Przyprawić solą, pieprzem, chili i odstawić do lodówki. W misce zmiksować 5-6 łyżek mleka, 4-5 łyżek mąki, 2 łyżki oleju, jajko, aż utworzą gładką masę. W zależności czy chcemy mieć ciasto bardziej gęste (wtedy utworzy grubą skorupkę na mięsie) czy rzadsze (wtedy będzie cienka warstwa panierki, niezbyt chrupiąca) dodajemy więcej mąki lub mleka. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku i mieszamy dokładnie.
W żeliwnym rondlu lub na niezbyt dużej patelni (lub w woku) rozgrzać mocno olej (nie musi być go bardzo dużo, tak ze 2cm) i wrzucać partiami kurczaka. Gdy wrzucone kawałki się zrumienią, odsączyć je na papierowym ręczniku i podawać. Można podawać jako przystawkę albo z ryżem lub warzywami, jako danie obiadowe (u nas z niby curry z kalafiora).