udka królika pieczone w sosie musztardowo-miodowym
20.2.15
Dzisiejszy przepis to wariacja na temat królika w sosie musztardowym, jednak w wersji bardziej codziennej. Jest w niej bulion warzywny zamiast wina, śmietany nie dodawałam do duszenia - dopiero przy zagęszczeniu sosu. Za to zwyczajność potrawy przełamują dodatki - purée z marchwi i słodkie ziemniaki podkręcone cytryną i miętą. Oba przepisy wypróbowaliśmy na warsztatach QAFP, o których pisałam jakiś czas temu. Do królika pasowały jak znalazł.
Udka królika pieczone w sosie musztardowo-miodowym
z marchewkowym purée i batatami
(dla 2 osób)
- 2 duże królicze uda
- sól, pieprz, wędzona papryka
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- oliwa
Sos:
- 250ml bulionu warzywnego
- 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
- 3-4 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- opcjonalnie 1-2 łyżki śmietany
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Udka królicze umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć mięso z obu stron, aż będzie dobrze zrumienione. Przełożyć królika do żaroodpornego naczynia, a na patelnię dodać czosnek i krótko obsmażać, aż się zeszkli. Dodać czosnek do mięsa.
W misce wymieszać zioła prowansalskie, musztardę i miód. Dodać ciepły bulion i wymieszać do połączenia składników. Doprawić solą i pieprzem. Zalać sosem królika i wstawić do piekarnika. Piec godzinę - po pierwszych 30 minutach, udka obrócić. Gdy królik jest miękki, wyjąć go na ciepły talerz, a sos przelać do małego rondla. Dodać śmietanę i chwilę gotować, aż sos się zagęści. Podawać z marchewkowym purée oraz batatami. Lub ziemniakami z wody, polanymi sosem spod królika. Smacznego!
Purée z marchewki
- 300g marchewki
- 150ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- sok i starta skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne
Marchewki obrać, pokroić w plasterki, włożyć do garnka i zalać bulionem (marchewki powinny być przykryte płynem). Gotować aż warzywa kompletnie zmiękną. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, imbir, masło i miksować na gładkie purée. Doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne do smaku.
Bataty z nutą cytrynowo-miętową
- 2 słodkie ziemniaki
- skórka i sok z 1/2 dużej cytryny
- mała garstka świeżej mięty
- 1 łyżka masła
- sól
- woda
Obrać bataty i pokroić w dużą kostkę. Gotować ok 15 minut (powinny być al dente, mnie się niestety nieco rozgotowały) w osolonej wodzie. Odcedzić.
Na patelni rozpuścić masło, bataty chwilę podsmażać. W misce połączyć sok i skórkę z cytryny wraz z posiekaną miętą. Dodać bataty i dokładnie wymieszać.
3 komentarze
wygląda pysznie mniammmm
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis! + potrawa rewelacyjnie prezentuje się na talerzu :) Oczy by jadły! :)))
OdpowiedzUsuńZachęcam do dołączenia do akcji dotyczącej potraw z królika
http://malalyzeczka.blogspot.com/2015/02/nienudne-mieso-z-krolika.html
Antenka, dzięki!
OdpowiedzUsuńS. dziękuję za miłe słowa :)