Dziś propozycja dla miłośników ciepłych śniadań. Moje tegoroczne odkrycie: ciepła owsianka czy jaglanka pomaga przetrwać zimowe poranki. Tyle że z kaszą jaglaną różnie bywa - nie każdemu podchodzi jej specyficzny smak i faktura. Natomiast płatki jaglane są moim zdaniem delikatniejsze i w jaglance sprawdzają się doskonale. Do tego odrobina ulubionego miodu i jakiś owoc - po takim śniadaniu można stawić czoła rzeczywistości.
Jaglanka z płatków jaglanych z miodem i pestkami granata
(2 porcje)
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 2 szklanki mleka (krowiego, kokosowego lub innego roślinnego)
- mała szczypta soli
- po 1 łyżeczce miodu na miseczkę
- garść świeżych owoców
Do niewielkiego garnka wsypać płatki jaglane, zalać mlekiem i dodać szczyptę soli. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 12 minut (co jakiś czas mieszając). Rozłożyć jaglankę do misek dodać miód i owoce. Smacznego!