Uwielbiam świeże truskawki, ale nie jestem fanką tego owocu w ciastach, bo z reguły wypada słodko i mdło. Ale właśnie odkryłam wyjątek od tej reguły - boskie brownie z truskawkami od Kwestii Smaku. To chyba zestawienie z gęstym czekoladowym ciastem tak działa... A jako że jutro Dzień Dziecka to zróbcie sobie przyjemność, przerwę od diety i upieczcie to ciasto.
Brownie z truskawkami
(foremka 24x2 cm lub podobna)
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 250 g drobnego cukru
- 135 g mÄ…ki
- duża szczypta soli
- kilka truskawek, umytych i pokrojonych w plasterki
- 80-100g mlecznej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić, czekoladę połamać i razem rozpuścić w kąpieli wodnej, często mieszając pod koniec. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
W misce zmiksować jaja z cukrem, dodać sól i roztopioną czekoladę - zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto wyłożyć do foremki. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek i mleczną czekoladę. Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut. Kroić po ostudzeniu. Smacznego!