Sezon na bób się właśnie rozpoczął, ale za to sezon szparagowy zdecydowanie się kończy. Chciałam tę okazję uczcić odpowiednio i w oko wpadł mi przepis na schab gotowany w sosie ze szparagami na Kwestii Smaku. Doskonały pomysł na niedzielny obiad oraz ciekawa odmiana od zwykłych szparagów gotowanych czy pieczonych w jednym. Polecam!
Schab gotowany w sosie ze szparagami
(4 porcje)
- 500 g schabu
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- ew 3 plasterki wędzonego boczku (ja pominęłam)
- 400 ml bulionu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1 pęczek szparagów
- 1 łyżka listków tymianku (org koperek)
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
W szerokim rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać bulion, dodać sos sojowy i kurkumę, zagotować.
Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry ok centymetrowej grubości, włożyć w bulion. Po zagotowaniu zmniejszyć nieco ogień i przykryć garnek pokrywką. Dodać listki tymianku. Gotować ok 1.5 godziny, aż mięso będzie kruche (warto je obrócić parę razy w czasie gotowania).
Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki i dokładnie opłukać. Łodyżki pokroić na plasterki, zachowując w całości główki. Gdy mięso jest gotowe, szparagi wrzucić do rondla, wymieszać i gotować ok 2 minuty. Dodać śmietanę, wymieszać. Na koniec przesiać do sosu mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować. Podawać z młodymi ziemniakami i sałatą. Smacznego!