I znowu ryba - tym razem łosoś. W jeden z ostatnich letnich dni nie chciało mi się szykować nic solidnego na obiad, więc przyrządziłam sobie taką szybką sałatkę. I gorąco ją polecam.
Sałatka z łososiem
- ok 150g filet z świeżego łososia
- 2 garście mieszanki sałat
- pół małej cebuli
- garść lub dwie zielonych oliwek drylowanych
- sos: oliwa, sos balsamiczny, musztarda,
- sól, pieprz, oliwa
Łososia umyć, osuszyć, oddzielić od skóry i pokroić na dość dużą kostkę. Posolić i popieprzyć rybę i usmażyć na patelni.
W misce wymieszać sałatę, posiekaną w piórka cebulę i pokrojone w plastry oliwki. Dodać łososia. W słoiczku lub szklance wymieszać składniki sosu (w proporcjach, jakie lubimy najbardziej, ja dałam dość dużo octu). Wymieszać sos z sałatą. Jeść ze świeżą bagietką. Smacznego!