winogrona i borówki
8.8.10Pokutowało mi w lodówce trochę winogron i borówki hamerykańskiej. Postanowiłam je przerobić na kolejne muffiny. Wyszły z tego najsłodsze babeczki jakie w letnim sezonie zrobiłam, ale taki urok tych owoców.
Muffiny z winogronami i borówką
(na 12 szt)
- 1,5 szklanki winogron i borówek
- 300g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 60ml oleju
- 250 g cukru (u mnie pól na pół biały i brązowy)
- szczypta soli
Owoce umyć, osuszyć. Jeśli winogrona są duże, przekroić na pół i usunąć pestki. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej zmiksować jajko, olej i maślankę. Wymieszać mokre składniki z suchymi. Dodać owoce, wymieszać łyżką i nałożyć do formy lub papilotek. Piec 25-30min w 200 st. C.
10 komentarze
wyglądają super;) i świetny pomysł na wykorzystanie winogron- takich jeszcze nie widzialam ;)
OdpowiedzUsuńwygląda na bardzo zgrany duet :)
OdpowiedzUsuńfajne połączenie, jutro takie zastosuję ;)
OdpowiedzUsuńnajsłodsze.. tak też wyglądają.
OdpowiedzUsuńa ja nawet mam takie same gwiazdkowe papilotki.
Cudowne zestawienie!Mniammmmmm...
OdpowiedzUsuńTo dobrze, jak słodkie! Idealnie do nich pasują te przeurocze papilotki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
cudne te Twoje muffinki:)
OdpowiedzUsuńza mna chodza juz jakis czas muffinki i chyba sobie upieke...
Jakie masz prześliczne papierki na muffinki w gwiazdki :)
OdpowiedzUsuńpieknie wyrośnięte :) A jakie foteczki apetyczne.. mmm... ;)
OdpowiedzUsuńCiastella: smakują również super :)
OdpowiedzUsuńPaula, Kaś, Amber: słodki duet, doskonale pasują do siebie. J bym je tam jakąś kwaśnością złamała, ale ja już tak mam lubię słodycze... kwaskowe.
Asieja, Zaytoon, Kuchareczka: :). papilotki w gwiazdki to nabytek z lokalnego sklepu, gdzie tylko takie są do dostania.
Aga: piecz, piecz - muffinki to najprostszy wypiek na świecie, a można go zrobić na milion sposobów.
milk_chocolate84: dziękuję! staram się jak mogę, choć daleko mi do mistrzostwa ;)