moja kuchnia truskawkami pachnąca
14.6.11W tym roku truskawkowe żniwa przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Głównie za sprawą ładnej pogody oraz koleżanki D., która zgodziła się przytaszczyć dla mnie dwie dwukilowe łubianki w ostatni weekend.
I tak oto: na obiad truskawki, na kolację truskawki, na śniadanie truskawki a na deser... tarta z serkiem mascarpone i truskawkami. Uwielbiam!
Tarta z serkiem mascarpone i truskawkami
(forma o śred. 27cm)
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 200g masła schłodzonego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 słoiczka dżemu malinowego
- 400g serka mascarpone
- 125g śmietany kremówki
- sok z 1 limonki
- 3-4 łyżki cukru pudru
- ok 300g truskawek
Przesiać mąkę do miski, dodać cukier i sól, pośrodku wbić jajo, dodać posiekane masło i szybko zagnieść gładkie ciasto. Schładzać je przez 30min w lodówce.
W tym czasie ubić śmietanę kremówkę na sztywną masę, pod koniec dodać cukier. Następnie dodawać powoli serek mieszając dokładnie na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać sok z limonki i wymieszać. Masę włożyć do lodówki. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki lub połówki w zależności od wielkości.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem Piec ok 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. aż się zrumieni.
Na jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć niezbyt grubą warstwę dżemu malinowego po czym zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy wystygnie, nałożyć masę serową a na wierzch truskawki.
Jeżeli ciasto będzie stać dłużej niż dwa dni, można zabezpieczyć owoce cieniutką warstwą truskawkowej galaretki.
W tym czasie ubić śmietanę kremówkę na sztywną masę, pod koniec dodać cukier. Następnie dodawać powoli serek mieszając dokładnie na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać sok z limonki i wymieszać. Masę włożyć do lodówki. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki lub połówki w zależności od wielkości.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem Piec ok 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. aż się zrumieni.
Na jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć niezbyt grubą warstwę dżemu malinowego po czym zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy wystygnie, nałożyć masę serową a na wierzch truskawki.
Jeżeli ciasto będzie stać dłużej niż dwa dni, można zabezpieczyć owoce cieniutką warstwą truskawkowej galaretki.
3 komentarze
mascarpone i truskawki smakują najcudowniej.
OdpowiedzUsuńPopieram. Sama nie dawno robiłam taką tartę i rozpływa się w ustach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Asia
www.lavanna.blox.pl
świetny blog zapraszam do nas http://emovere-blue.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń