risotto z zielonym groszkiem
11.7.13
Najprostsze rzeczy są najlepsze. Szczególnie przepyszne letnie warzywa, którym naprawdę niewiele potrzeba. Tak ma np. świeżo łuskany zielony groszek. Uwielbiam i jego słodkie ziarenka i chrupiące łupinki. Miałam właśnie opakowanie takiego młodziutkiego groszku, ziarenek może nie starczyłoby na porządną porcję obiadową, ale dodałam pokrojone łupinki i wyszło doskonałe risotto. Nieco oszukane, bo użyłam ryżu jaśminowego, ale co tam...
Risotto z zielonym groszkiem
(na 2 osoby)
- 1 szklanka ryżu do risotto (lub innego)
- 150-200g świeżego zielonego groszku - można połączyć ziarna i pokrojone drobno łupinki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki białego wina
- ok 500ml bulionu warzywnego
- kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera
- oliwa
Groszek wyłuskać, opłukać. Jeżeli używamy łupinek - pozbawić włókien, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ryż i chwilę smażyć, następnie dodać wino i listki tymianku. Zmniejszyć ogień. Gdy ryż wchłonie wino, dodawać porcjami (np. chochelką) bulion, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie płyn. Gdy ziarna będą już miękkie, dodać groszek i wymieszać. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Po 1-2 minutach wyłączyć ogień i wymieszać risotto ze startym serem. Podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
3 komentarze
co tu dużo pisać: pyszne, lekkie, delikatne, apetyczne!:D
OdpowiedzUsuńProste, często są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :)
OdpowiedzUsuń