królik w sosie musztardowym

22.1.14

Ze statystyk bloga wychodzi, że przepisy na królika są bardzo poszukiwane, zatem dzisiejsza potrawa powinna przypaść Wam do gustu. Pomysł na to sztandarowe francuskie danie zaczerpnęłam z Simply Recipes. Kiedyś sama idea sosu musztardowego wydawała mi się, delikatnie mówiąc, zniechęcająca, ale jak tylko go spróbowałam, wiedziałam, że moje uprzedzenia były zupełnie nie trafione. Do poniższej wersji użyłam niemieckiej musztardy miodowej z ziarnami gorczycy i muszę powiedzieć, że sprawdziła się znakomicie. 


Królik w sosie musztardowym
(na 4 osoby)
  • 1 cały królik, podzielony na części, mogą być też np 4 uda królicze
  • 4 łyżki masła
  • 2 duże szalotki
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki musztardy dijon lub miodowej, najlepiej z ziarnami gorczycy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka gałązek świeżego majeranku (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • sól, pieprz
Królika umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko posolić. Odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Szalotki posiekać.
W szerokim rondlu roztopić masło na średnim ogniu i obsmażyć kawałki królika (partiami) z każdej strony, aż się zrumienią.Wyjąć królika, a na jego miejsce wrzucić szalotki i smażyć na maśle, aż się zezłocą. Wlać do rondla wino, zwiększyć temperaturę i drewnianą łyżką zeskrobać przysmażone kawałeczki, które nadadzą aromatu sosowi. Dodać musztardę, zioła, wodę i wszystko wymieszać. Spróbować - doprawić solą i pieprzem, jeśli to konieczne.
Następnie do sosu włożyć kawałki królika, zmniejszyć ogień i gotować całość pod przykryciem ok 45-60 minut, aż mięso będzie odchodziło od kości. 
Kiedy mięso będzie gotowe, należy wyjąć je na ciepły talerz (można wstawić na chwilę do ciepłego piekarnika). Zwiększyć ogień pod sosem i zredukować jego objętość o połowę. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać. Królika można włożyć z powrotem do rondla lub serwować od razu na talerze, polewając hojnie sosem. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.