tortilla z tuńczykiem, bobem i guacamole
26.6.17
Wybaczcie to milczenie, ale niestety doba ma tylko 24 godziny, a rzeczy do zrobienia wciąż przybywa. Gdzie te wakacje? Chyba tylko na talerzu, bo już i fasolka szparagowa tanieje i maliny się pokazały, no i jest bób w cenie, która nie przyprawia o zawał... Z tej okazji wersja letnia roladek z tortilli, nieco odchudzona i napakowana bobem, pomidorkami koktajlowymi i guacamole. Tortillę można pociąć na roladki, a można też zabrać w całości, np. jako lunch do pracy.
Tortilla z tuńczykiem, bobem i guacamole
(3 tortille)
- 3 duże placki pszennej tortilli
- 1 puszka odsączonego tuńczyka
- ok 500 g bobu
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 4-5 korniszonków chili
- 8-9 łyżek guacamole
- sól, pieprz
- duża garść liści bazylii
- opcjonalnie 1-2 łyżki oliwy
Bób
ugotować al dente, schłodzić pod strumieniem zimnej wody i obrać ze
skórek. Korniszony i pomidorki pokroić w plasterki. W misce wymieszać
tuńczyka z pomidorkami, szczypiorkiem, korniszonami, bobem i porwanym
listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem, ew odrobiną oliwy. Na każdym
placku rozsmarować 2-3 łyżki guacamole, następnie równo rozłożyć
nadzienie i zwinąć jak roladę. Pokroić ostrym nożem na roladki lub jeść w
całości. Smacznego!
0 komentarze