ramen z krewetkami
30.6.14
Dzisiaj gościnny występ Lubego, który uraczył mnie ostatnio przepyszną wariacją na temat japońskiej zupy ramen. Porcja z podwójną ilością krewetek wystarczyła za cały obiad. Rewelacja! Danie może jest niekanoniczne, ale przepyszne.
Ramen z krewetkami
(na 2 osoby)
- 1.5l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 op mrożonych krewetek tygrysich (u nas dodatkowo opakowanie krewetek koktajlowych)
- ok 20g pasty miso
- 1 porcja makaronu soba
- 1 płat wodorostów nori
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 dymki
- sos sojowy do smaku
- kilka kropel oleju sezamowego
- olej do smażenia
Ugotować makaron soba zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odcedzić i rozłożyć do misek.
Krewetki rozmrozić. Czosnek, papryczkę i cebulę dymkę posiekać.Na patelni rozgrzać olej, następnie przesmażyć czosnek i papryczkę - dodać krewetki, doprawić sosem sojowym. Smażyć krótko, aż będą różowe i zwarte. Odstawić z ognia, rozłożyć do misek. Dodać podarte wodorosty.
Zagotować bulion, zmniejszyć ogień, dodać pastę miso i rozmieszać dokładnie. Zalać zupą zawartość misek, wierzch skropić olejem sezamowym i posypać siekaną dymką. Smacznego!
9 komentarze
smacznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie!! ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam - pyszne, jak w mojej ulubionej restauracji. Właśnie takiego przepisu szukałam. Polecam :)
OdpowiedzUsuńZ wrażenia zapomniałam dodać - ja dodaję jeszcze marchewkę pokrojoną w słupki i grzyby shitake. Idealnie pasują.
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz, cieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńZrobiliśmy dzisiaj wariację na temat Waszego ramenu. Baza ta sama, akurat zamiast krewetek były azjatyckie pierożki, a do tego jajko, kapusta pekińska i słodka papryka :) Danie yszło pyszne, smakowało praktycznie tak jak to serwowany w knajpach
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita wariacja :)
Usuń