marynowane polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
26.6.14
To nieco bardziej czasochłonna wersja klasycznego przepisu na polędwiczki w sosie kurkowym. Miałam wolne przedpołudnie, więc polędwiczki poszły do marynaty - jeżeli chcecie je potem piec, zachowajcie polędwiczkę w całości; jeśli grillować lub dusić, pokrójcie w plastry. W całości polędwiczka powinna się marynować co najmniej sześć godzin, ale pokrojonej wystarczą i dwie, a mięso będzie miało niesamowitą głębię smaku i soczystość. Do tego sos ze świeżych kurek. Coś doskonałego...
Marynowane polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym
(na 2 osoby)
- ok 400g polędwicy wieprzowej
- 4-5 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- 2-3 łyżki octu
- kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
- ok 300g świeżych kurek
- 1 cebula
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 150ml śmietany kremówki 30%
- olej do smażenia
Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić na plastry ok 2-3cm i lekko rozbić pięścią. Ułożyć w naczyniu, następnie zalać oliwą, octem, posypać ziołami i pieprzem. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1.5-2 godziny.
W międzyczasie oczyścić kurki (najbardziej pracochłonna część przepisu) i posiekać cebulę.
Po upływie 2 godzin, na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i smażyć partiami polędwiczki z obu stron, aż się zarumienią miejscami (przy okazji smażenia należy je posolić). Następnie zdjąć mięso z patelni, dodać odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Dodać kurki i smażyć ok 5 minut, aż zmiękną. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę oraz zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać. Dodać polędwiczki i wszystko dusić ok 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie. Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami oraz ogóreczkiem małosolnym. Smacznego!
3 komentarze
Dawno nie robiłam, jak tylko pojawią się kurki to ugotuję :)
OdpowiedzUsuńraj na ziemi:) marzą mi się właśnie polędwiczki z kurkami:D
OdpowiedzUsuńMalwinka, polecam!
OdpowiedzUsuńAntenka, nie dziwię się, u mnie obowiązkowe danie w sezonie kurkowym.