naleśniki na mardi gras
21.2.12Ostatni dzień karnawału postanowiłam uczcić naleśnikami, które tradycyjnie je się w ten dzień w wielu krajach. Co prawda nie były to Crêpes Suzette, ale i tak były rewelacyjne. W wersji czekoladowo-bananowej oraz z serkiem mascarpone i konfiturą wiśniową.
Podstawowy przepis na francuskie naleśniki
(ilość sztuk zależy od wielkości patelni i tego jak grube naleśniki lubimy, ale jest to porcja na 2 osoby)
- 115g pszennej mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 2 duże jajka
- 300ml mleka
- 30g roztopionego masła
- olej do smażenia
- dodatki: nutella, banany, konfitury, serek mascarpone wymieszany z sokiem z limonki i cukrem pudrem itp.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Zrobić wgłębienie i wlać w nie jajka oraz nieco mleka i zmiksować. Dalej mieszać ciasto, dodając mleka oraz masło. Ubijać aż powstanie dość rzadkie ciasto bez grudek. Odstawić ciasto na 30 min. A następnie jeszcze raz zamieszać.
Na płaskiej patelni rozgrzać odrobinę oleju (nadmiar najlepiej odlać lub wytrzeć papierowym ręcznikiem). Ciasto naleśnikowe nabierać łyżką wazową i wylewać na środek patelni, rozprowadzając następnie ciasto cienką warstwą, przechylając i obracając naczynie. Smażyć na średnim ogniu, aż ciasto się zetnie (powinno zacząć odchodzić od dna i się lekko zezłocić), po czym obrócić naleśnika na drugą stronę i smażyć z 1 minutę.
4 komentarze
Ciekawy jest ten serek mascarpone z sokiem z limonki - musi być pyszny, spróbuję!
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie naleśnik-nutella-banany. Taki smak wakacji, ach. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki :-)
OdpowiedzUsuńAnka Wrocławianka - często to połączenie wykorzystuję w deserach, na tartach z owocami.
OdpowiedzUsuńAsia: ja też :)