zimowa sałatka
6.2.12Dziś dla odmiany od ciężkich, sycących potraw, będzie zimowa sałatka. Może być na cykorii, na sałacie lodowej lub mieszance sałat, jak kto lubi. Ja dopiero zaczynam doceniać cykorię i w mojej misce była dopełnieniem innych sałat. Poza tym wrzucamy ser pleśniowy, gruszki, orzechy i bomba witaminowa gotowa.
Sałatka z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami
(spora micha)- 2-3 garście sałaty (lub liście z dwóch cykorii)
- 1 duża gruszka (lub 2 mniejsze)
- 100g sera pleśniowego typu Roquefort
- sos: oliwa (u mnie z czosnkiem i chili, ale jak najbardziej może być zwykła), ocet malinowy, odrobina soli i cukru, świeżo zmielony pieprz.
- 3-4 orzechy włoskie
Sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę. Składniki sałatki wymieszać w dużej misce. W słoiczku przygotować sos. Wymieszać z sałatą. Wierzch posypać pokruszonymi orzechami i świeżym pieprzem. Można podawać z grzankami.
5 komentarze
Zdecydowanie uwielbiam to sałatkowe połączenie.
OdpowiedzUsuńpysznie i tak wiosennie :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe składniki.
OdpowiedzUsuńwybornie musi smakowac! notuję przepis ;]
Izka, ja też :)
OdpowiedzUsuńKamila, no właśnie tej wiosny wypatruję z utęsknieniem.
Karmel-itka, polecam!
Nie ma co, robię ją dzisiaj na obiad :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń