polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym
18.11.13
Dzisiaj jesienna klasyka. Co prawda na kurki już trochę za późno, ale od czego są mrożone. Do przyprawienia polędwiczek użyłam ziół prowansalskich i suszonego czosnku niedźwiedziego - doskonale komponują się z śmietanowo-grzybowym sosem. Gorąco polecam to połączenie....
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
(na 2-3 osoby)
- ok 500g polędwiczki wiepzowej
- 1 duża szalotka
- ok 300-350g mrożonych lub świeżych kurek
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, opcjonalnie suszony czosnek niedźwiedzi
- olej do smażenia
Kurki rozmrozić lub świeże oczyścić. Polędwiczkę umyć, osuszyć, następnie poprzekrawać na plastry grubości 2 cm i lekko rozbić pięścią. Przyprawić pieprzem i ziołami wg upodobania.
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć polędwiczki aż się zrumienią z obu stron (solić w trakcie smażenia). Po usmażeniu polędwiczki przełożyć na talerz. Na oleju (lub łyżce oliwy) zeszklić posiekaną szalotkę, a następnie dodać kurki i chwilę smażyć aż zmiękną. Doprawić, dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać (zeskrobać polędwiczkowy "smak" z dna). Przełożyć na patelnię polędwiczki i zagotować. Podusić chwilę na małym ogniu i podawać. Doskonale do polędwiczek pasuje pęczak, ale można również podać ziemniaki lub makaron. Smacznego!
2 komentarze
klasyka smaku:) wspaniałe danie!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuń