mini pączki z serka mascarpone

20.2.17

I znowu nadciąga Tłusty Czwartek, i znowu trzeba coś z tej okazji wymyślić. Ja mam dla Was propozycję, którą testowałam w zeszłym roku: malutkie pączki na serku mascarpone z lukrem cytrynowym. Wzorowałam się na przepisie z bloga Love Affair on a Plate, który ujął mnie swoją prostotą. Pączki, oczywiście, najlepsze są zaraz po usmażeniu, ale w sumie dobrze się przechowują i na drugi dzień też smakują nieźle. A poza tym są małe, więc można ich więcej zjeść ;) Polecam!


Mini pączki z serka mascarpone
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (jeśli ciasto nadal jest zbyt luźne i klejące dodać jeszcze trochę mąki)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 l oleju do smażenia
  • drobny cukier do obtoczenia pączków
  • lukier: sok z połowy cytryny, ok 5 łyżek cukru pudru
W misce zmiksować mascarpone z żółtkiem i jajkiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać. Odrywać (można się wspierać łyżką) kawałki ciasta i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego.
W szerokim garnku rozgrzać olej do 175 st. C - ponieważ nie mam termometru cukierniczego, więc wrzucam kawałek ciasta do gorącego oleju i sprawdzam jak się smaży - musi dość szybko wypłynąć i się zarumienić, następnie nieco zmniejszam temperaturę. W zbyt wysokiej pączki mogą się mocno zrumienić z zewnątrz, a w środku nadal być surowe. Warto, po przestudzeniu oczywiście, jednego z pierwszych przepołowić i sprawdzić czy jest dobrze usmażony. Do odpowiednio nagrzanego oleju wrzucać po 3-4 pączki i smażyć aż się mocno zarumienią ze wszystkich stron (obracać łyżką). Wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze. 
Przygotować lukier: w misce wymieszać dokładnie sok z cytryny z cukrem pudrem do osiągnięcia jednolitej masy (jeśli jest za rzadka - dodać więcej cukru, jeśli za gęsta - soku). Gotowym lukrem polać pączki. Smacznego!




Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.