szparagowo-ziemniaczany miszmasz z jajkiem

17.5.17

Jak zwykle po dalekiej i długiej wyprawie ciężko się wraca do rzeczywistości. Prawdę powiedziawszy nawet nie zaczęłam porządkować zdjęć i wspomnień z Tajwanu, a co nieco do opowiedzenia od strony kulinarnej jest. Na razie w biegu próbuję nacieszyć się polskim majem. Wreszcie zrobiło się nieco cieplej, są szparagi i rabarbar. Czego chcieć więcej? Dziś taki trochę oszukany przepis, bo co to za filozofia - wrzucić cztery składniki na patelnię... Ale takie obiady lubię wiosną najbardziej.


Szparagowo-ziemniaczany miszmasz 
z jajkiem sadzonym
(na 2 osoby)
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek szparagów
  • 4 duże ziemniaki
  • zioła prowansalskie, czarnuszka
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
Cebulę oraz ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Szparagi dokładnie umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na 2.5 cm kawałki. Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić ziemniaki, smażyć na średnim ogniu, aż nieco zmiękną (czas może zależeć od wielkości kostki, ale rwa to ok 15-20 minut). Następnie dorzucić cebulę, wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Po tym czasie dodać szparagi oraz przyprawy, wymieszać i smażyć kolejne 8-10 minut pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie na innej patelni rozpuścić masło i usmażyć jajka sadzone. Jajka podawać na gotowych warzywach. Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.