makaron z wędzonym łososiem, ricottą i rukolą

30.9.15

To miał być jeden z tych szybkich obiadów, robionych naprędce po pracy z tego co jest w lodówce. Nic specjalnego. Ale jakoś tak wyszło, że na końcu jedliśmy i zachwycaliśmy się każdym kęsem. Na wszelki wypadek zrobiłam dwie szybkie fotki na parapecie, łapiąc resztę światła, także jakość jest jaka jest, ale nie mogłam sobie odpuścić, bo ten smak był naprawdę genialny...


Makaron z wędzonym łososiem, ricottą i rukolą
z nutą cytrynową i prażonymi pestkami dyni
(na 2 osoby)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 szalotka 
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 150g sera ricotta
  • skórka z 1/2 dużej cytryny
  • sok z  1/2 cytryny - do smaku
  • garść rukoli
  • sól, pieprz
  • makaron - najlepiej tagliatelle, pappardelle, ale mogą być i farfalle
  • prażone pestki dyni
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z gotowania zostawić kilka łyżek wody. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Łososia pokroić na kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać czosnek. Smażyć, aż zacznie lekko brązowieć - wtedy należy usunąć go z patelni (w miarę możliwości nie pozbywając się oliwy). Zeszklić szalotkę. Dodać łososia i chwilę smażyć. Na patelnię dodać makaron. Wyłączyć ogień, dodać odrobinę wody z gotowania oraz ricottę i wszystko dokładnie wymieszać (jeśli ser jest zbyt zwarty, dodać nieco więcej wody). Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Nałożyć na talerze, na koniec posypać rukolą i prażonymi pestkami dyni. Smacznego! 


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.