potrawka z królika

13.10.12

Witam was po długiej przerwie, wynikającej z tego, że mój stary, dobry aparat odmówił współpracy. Na szczęście dość szybko udało mi się pozyskać nowy sprzęt, więc na inaugurację testowania nowej zabawki zrobiłam potrawkę z królika w czerwonym winie. Smakowite i wykwintne danie, a przy tym dość szybko się je robi.


Potrawka z królika w czerwonym winie
(na 2 osoby)
  • 1 spory comber z królika + podroby królicze (jeżeli ktoś lubi i ma dostęp)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 marchewki (niezbyt duże)
  • 1,5 szklanki czerwonego wina (i nieco wody do uzupełnienia)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • odrobina mąki pszennej
  • olej
Królika umyć, osuszyć, a następnie wyciąć mięso i pokroić w kostkę. Mniejsze kawałki mięsa także zostawić - rozpadną się w duszeniu i zagęszczą sos (podroby oczyścić i także pokroić, jeśli tego wymagają). Posypać solą, pieprzem i ziołami oraz oprószyć mąką. Cebulę, czosnek i marchewkę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso aż się zrumieni. W dużym rondlu również rozgrzać olej - dodać cebulę, czosnek i marchewkę i smażyć aż się zeszklą. Do warzyw przełożyć mięso i dodać przecier pomidorowy. Na patelnię wlać szklankę wina i dokładnie zeskrobać z dna resztki po smażeniu mięsa. Całość przelać do rondla. Uzupełnić pozostałym winem, tak by zakrywało mięso (ewentualnie dolać nieco wody. Doprawić do smaku i dusić na niewielkim ogniu ok. 40 minut. Podawać, gdy mięso jest miękkie ale jędrne - najlepiej z ziemniakami z wody i marynatami.


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.