jubileuszowy post i risotto ze szparagami i krewetkami
3.6.15
Oto przed Wami 500 (słownie: pięćsetny!) post na tym blogu! Jakoś zawsze przegapiam datę pierwszego posta (na blogspocie to 11.05.2008, ale wcześniej przez 3 lata prowadziłam bloga na innym serwisie), to chociaż okrągłą liczbę postów sobie uczczę ;)
A risotto z krewetkami i szparagami w sam raz nadaje się na jubileuszowy obiad, bo to sama rozpusta i dwa moje ukochane składniki w jednym :)
A risotto z krewetkami i szparagami w sam raz nadaje się na jubileuszowy obiad, bo to sama rozpusta i dwa moje ukochane składniki w jednym :)
Risotto ze szparagami i krewetkami
(na 4 osoby)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 szklanka ryżu arborio albo innego do risotta
- 1 duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 200g krewetek królewskich, rozmrożonych
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- ok 750 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 3 łyżki startego parmezanu
- oliwa
Następnie zmniejszyć ogień i partiami wlewać bulion, aż ryż wchłonie cały płyn i mięknie. W połowie dodać szparagi (bez główek), a z ostatnią porcją bulionu dodać główki szparagów i krewetki. Gdy cały płyn został wchłonięty, a krewetki się zaróżowiły risotto jest gotowe. Należy dodać do niego dwie łyżki tartego parmezanu, i do smaku sól oraz pieprz i wymieszać. Podawać od razu posypane pozostałym serem. Smacznego!
1 komentarze
wygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuń