makaron ze szparagami, boczkiem i sosem śmietanowym

7.5.19

Po sekcji popularne posty oraz słowach, po których trafiacie na bloga, widzę, że rozpoczął się już szał na szparagi. Ja sezon też już rozpoczęłam, więc mam dla Was nowy przepis. Aż dziw, że do tej pory nie było takiego połączenia na blogu, bo szparagi, śmietana i boczek to samograj. Uwielbiam to połączenie!


Makaron ze szparagami, boczkiem i sosem śmietanowym
  • pęczek młodych szparagów (w miarę cienkich)
  • 150g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 mała cebula
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • sól, pieprz, ew. ulubione zioła
  • makaron, u mnie penne
  • twardy ser typu parmezan do posypania
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Szparagi umyć, pozbawić twardych końców i pokroić. Cebulę i boczek również pokroić. Rozgrzać dużą patelnię i wrzucić nań boczek. Smażyć aż wytopi się większość tłuszczu i zacznie się rumienić. Dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć, aż się zeszkli. Na koniec dodać szparagi i podsmażać 3-4 minuty, mieszając. Następnie zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, całość wymieszać. Doprawić solą (minimalnie, boczek jest słony!), pieprzem i ew. ziołami. Gotować, aż szparagi lekko zmiękną (nadal powinny być sprężyste). Podawać z makaronem posypanym tartym serem. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.