scones'y i wspomnienia z Zielonej Wyspy

18.8.12

Delektujemy się kruchymi bułeczkami i wspominamy nasz ostatni wakacyjny wypad...

 
Wypuściliśmy się na cztery dni do koleżanki J., mieszkającej od kilku lat w Irlandii. Prosto z samolotu koleżanka zapakowała nas do samochodu i zaczęło się bardzo intensywne zwiedzanie wspaniałych zakątków Wyspy. Irlandia zachwyca pięknymi krajobrazami, soczystymi kolorami i przemiłymi ludźmi.
Jeśli ktoś ma ochotę na intensywne zwiedzanie, radzę najpierw spożyć tradycyjne irish breakfast (nie różniące się chyba specjalnie od angielskiego), w jego skład wchodzą (niekoniecznie na raz): kiełbaski, jajko sadzone, rashers*, black pudding, czyli plaster kaszanki, white pudding**, fasolka, smażone pieczarki i pomidor. Takie śniadanie starczy na cały dzień chodzenia, gwarantuję.


My jednak postanowiliśmy przenieść na grunt polski inny przysmak śniadaniowy, czyli scones'y (zwane przez Lubego z polska skonami). Pierwotnie te słodkie bułeczki były podawane przy popołudniowej herbatce, ale teraz chętnie są jadane jako lekką poranną przekąskę: z masłem, dżemem i/lub śmietaną. Robi się je bardzo szybko, więc świetnie się nadają na weekendowe śniadanie.


Scones'y z rodzynkami
(8-10 bułeczek)
  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g zimnego masła
  • garść lub dwie rodzynek (lub żurawiny lub skórki pomarańczowej)
  • 1 jajko
  • 100ml mleka
Nagrzać piekarnik do 220 st. C. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Masło drobno pokroić, dodać do mąki i dokładnie wymieszać rozcierając palcami, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Dodać rodzynki i wymieszać. Jajko dokładnie rozkłócić i wymieszać z mlekiem - 3/4 płynu wlać do miski i zagnieść szybko luźne ciasto (nie zagniatać zbyt długo, by nie napowietrzyć masy). 
Rozwałkować ciasto dość grubo (1,5-2cm) i powycinać szklanką placki. Ułożyć je na blaszce, posmarować pozostałym jajkiem z mlekiem i piec ok 12-14 minut w nagrzanym piekarniku. Podawać z masłem, dowolnym dżemem i bitą śmietaną.



*rodzaj bekonu, bardziej przypominający szynkę
** kaszanka bez krwi,składa się z mięsa wieprzowego, tłuszczu, kaszy owsianej i przypraw

 Poniżej kilka zdjęć irlandzkich krajobrazów...



 




 


 



Zobacz także

9 komentarze

  1. Piękne zdjęcia. A co do scones, chyba będę musiała je zrobić... Uwielbiam te bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przełknęłabym tego śniadania, wolę te pysznie wyglądające bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bułeczki smakowite, a zdjęcia i widoki zachwycające!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiele dobrego słyszałam już o tych bułeczkach, więc chyba warto je spróbować zrobić :) A widoki piękne, zazdroszczę wycieczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach... jak tam pięknie! A bułeczki... mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, bez rodzynek itp, wyszły super, spożyłam z konfiturą pomarańczową i odrobiną śmietany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dzięki za miłe słowa. bułeczki bardzo polecam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.