sos bolognese

4.3.15

Niby nic prostszego niż sos pomidorowy z mięsem mielonym, ale wspaniały smak dobrze przygotowanego sosu bolońskiego kryje się w szczegółach. To nie jest potrawa, którą robi się w piętnaście minut (ach, to szatkowanie warzyw na mikroskopijne kawałki, nie wspominając o czasie gotowania), ale mówię wam - w jakąś niedzielę warto poświęcić czas i przygotować sobie prawdziwe bolognese. Co zabawne, sos najlepiej smakuje z szerokimi makaronami, jak tagliatelle albo pappardelle, ale ja od dziecka konsumowałam go wraz ze spaghetti i tak mi już zostało. Tak czy siak sos jest wyborny, bardzo aromatyczny, po prostu cudowny...


Sos bolognese
(4 porcje)
  • 500g mielonej wołowiny lub mięsa wołowo-wieprzowego
  • ok 50 g wędzonego boczku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1.5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 puszki pomidorów (opcjonalnie pasaty pomidorowej)
  • sól cukier, pieprz, oregano
  • oliwa
  • do podania: starty parmezan (na zdjęciach widać wersję, w której eksperymentowałam z pomarańczowym serem Red Leicester :))
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Seler pokroić w drobną kosteczkę, tak samo drobno posiekać cebulę, czosnek. Również boczek pokroić w możliwe małą kostkę. Pomidory można zmiksować, choć moim zdaniem same rozpadną się w gotowaniu.
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i podsmażyć boczek, aż się zacznie złocić. Dodać cebulę i czosnek. Chwilę smażyć aż się zeszklą. Następnie dodać marchew i seler, wymieszać i chwilę smażyć aż zmiękną. Dodać mielone mięso i mieszać wszystkie składniki, smażąc.
Gdy mięso będzie dokładnie obsmażone, dodać wino i gotować, aż nieco odparuje. Następnie dodać pomidory (albo passatę), doprawić solą,  pieprzem i oregano, wymieszać. Gdy całość się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć patelnię lub rondel pokrywką i dusić sos ok 2 godziny, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarł do dna. Sos doprawić do smaku i podawać posypany serem z ulubionym makaronem. Smacznego!

 

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.