grecka zupa cytrynowa
2.3.15
No i mamy marzec, wiosna niby tuż za progiem, ale z tą pogodą nigdy nic nie wiadomo. Zatem, żeby wprowadzić się w wiosenny nastrój, proponuję wam dzisiaj grecką zupę cytrynową (co prawda w mojej książce występuje jako jesienna zupa, ale to drobiazg). Oryginalny przepis (z książki Recipes from my Greek Kitchen Reny Salaman) wymaga użycia wywaru z kurczaka, ja natomiast użyłam królika - zupa wyszła pyszna, bardzo orzeźwiająca i lekka.
Grecka zupa cytrynowa
Avgolemono
(4 porcje)
- porcja rosołowa kurczaka lub królika, ok 0,8-1 kg
- 1,5l wody
- 2 marchewki
- 3 kawałki selera naciowego
- 1 pietruszka
- garść liści pietruszki
- 4-5 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna zeila angielskiego
- sól
- 2 duże jajka (w temp. pokojowej)
- sok z 1-2 cytryn (ja użyłam soku z 1.5)
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki ryżu krótkoziarnistego, ugotowanego osobno
Kurczaka lub królika umyć i oczyścić, następnie włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, zbierając łyżką cedzakową szumowiny. Dodać włoszczyznę, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować 1 godzinę, aż mięso zmięknie.
Wyjąć mięso i odłożyć na bok (jeżeli chcemy podać zupę z kawałkami mięsa, to należy je poporcjować - jeśli nie, to można je zużyć do innej potrawy). Wywar przecedzić do innego garnka.
W małej misce rozprowadzić mąkę kukurydzianą odrobiną wody na pastę. W innej misce rozkłócić jajka, następnie oddać sok z cytryn oraz pastę z mąki - dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać ciepły (ale nie gorący) wywar do jajek, cały czas mieszając. Gdy masa jajeczna się wystarczająco ociepli, dodać ją powoli do wywaru, ponownie cały czas mieszając.
Podgrzać zupę, pilnując żeby się nie zagotowała. Na talerzach rozłożyć porcje ugotowanego ryżu, następnie wlewać zupę i podawać. Smacznego!
2 komentarze
Według mnie wygląda bardziej wiosennie niż jesiennie :)
OdpowiedzUsuńPyszna musiała być :)
Dzięki! Była znakomita :)
OdpowiedzUsuń