roladki z tortilli z tuńczykiem i kukurydzą

14.2.17

Dzisiejszy przepis pochodzi z Kwestii Smaku i jest genialnym daniem na wszelkie imprezy, a więc na karnawał jak znalazł. Rzecz jest banalnie prosta w przygotowaniu, nie wymaga żadnych wydumanych składników (tortille są dostępne teraz w każdym supermarkecie) i dość łatwo da się modyfikować, ale zestaw podstawowy jest pyszny. Jeśli macie więcej gości to od razu zdublujcie ilość składników. Moje modyfikacje to zmniejszenie ilości ostrej papryki i dodanie pikantnych korniszonów, ale wyobrażam się, że zamiast tuńczyka można dać kurczaka albo czerwoną fasolę w wersji wege.


Roladki z tortilli z tuńczykiem i kukurydzą
(ok 18 sztuk)
  • 3 duże placki pszennej tortilli 
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie (jeśli macie w zalewie własnej - nie szkodzi, odsączcie całkowicie i dodajcie łyżkę oliwy)
  • ok 150 g kukurydzy z puszki 
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4-5 marynowanych ostrych papryczek
  • 4-5 korniszonków chili
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz 
  • liście kolendry lub pietruszki
Tuńczyka nieco odsączyć z oliwy, włożyć do miski. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę, posiekany szczypiorek, wypestkowane i posiekane papryczki oraz posiekane korniszony, starty ser, a także majonez i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 
Rozsmarować nadzienie na trzech tortillach i zwinąć roladki (brzeg zwinięcia można podsmarować odrobiną majonezu żeby lepiej trzymał). Ostrym nożem ostrożnie pokroić na 2-3 cm kawałki. Ułożyć na talerzu i posypać kolendrą lub natką. Podawać same lub z salsą pomidorową. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.