szparagowa dieta
5.5.10
Nie wiem czy istnieje coś takiego jak szparagowa dieta, ale mogłabym na nią przejść. Wreszcie w mojej (szeroko rozumianej) okolicy pojawiły się zielone szparagi. Kosztują jeszcze dużo, ale nie mogłam się oprzeć. Na razie szkoda mi ich na jakieś czysto szparagowe szaleństwa, ale nawet kilka nieźle podkręca zwyczajne potrawy. Dziś polecam lodówkowy miszmasz:
Kuskus z boczniakami i zielonymi szparagami
(na 2 osoby)
- szklanka kuskusu
- 6-8 szparagów obranych (i z obciętą końcówką)
- 6-8 boczniaków oczyszczonych
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- łyżka oliwy
- świeży parmezan
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Szparagi przeciąć na pół. Zagotować w garnku wodę, lekko osolić, następnie wrzucić doń szparagi na 4-5min. Na teflonowej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę i czosnek. W międzyczasie pokroić boczniaki w kostkę (można zastąpić pieczarkami). Wrzucić na patelnię i smażyć aż się lekko zbrązowią, posolić i popieprzyć. Odcedzone szparagi pokroić w plastry zachowując całe główki. Wrzucić na patelnię dolewając odrobinę wody. Pomidorki pokroić w ćwiartki i dodać na patelnię, przyprawić ziołami. Kuskus zalać gorącą wodą (niewiele ponad powierzchnię kaszy), po 5min powinien ją wchłonąć - wtedy jest gotowy. Do miseczek rozłożyć kuskus, na to wyłożyć boczniaki ze szparagami i pomidorkami, całość posypać startym parmezanem. Palce lizać :)
Zdjęcie z 2017 roku, wersja z pieczarkami i bez parmezanu :) |
Zdjęcie z 2010 roku, wersja z boczniakami :) |
3 komentarze
dla mnie mogłaby byc dieta sałatkowa :-) to zdecydowanie jedne z najpyszniejszych dań. z mnóstwem pysznych dodatków.
OdpowiedzUsuńMówisz masz, w dzisiejszym odcinku: sałatki ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń