kurczak na biało
3.4.11Z wyliczanki kulinarnej pod tytułem "co dziś na obiad", padło na książkę Marty Gessler Kuchnia Marty. Kolory smaków. Wybrałam sobie z niej bardzo prosty przepis na kurczaka w mleku kokosowym... Trochę się spóźniłam z tym daniem, które chyba najlepiej komponuje się z zimą, gdy śnieg za oknem i biało na talerzu. Ale co tam. Ożywiłam je sałatką z młodych warzyw.
Podaję przepis na 2 osoby i z moimi modyfikacjami:
Kurczak z mlekiem kokosowym
- 1 mała puszka mleka kokosowego
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego
Mleko i bulion wlać do rondla lub głębokiej patelni i zagotować na średnim ogniu. Dodać trawę cytrynową, kolendrę oraz umyte i oczyszczone, rozdzielone piersi kurczaka i gotować aż będą miękkie. Mięso wyjąć i trzymać w ciepłym miejscu.
Do wywaru dodać sok z limonki i cukier i gotować, aż zredukuje swoją objętość. Wyjąć trawę cytrynową i kolendrę. Kurczaka można pokroić (ja podałam w całości), polać sosem i podawać z ryżem i świeżą kolendrą.
Chrupiąca sałatka wiosenna z orientalnym dressingiem
- 1 młoda kalarepka
- 1-2 młode marchewki
- 1 pęczek małych rzodkiewek
- 1 dymka
- pieprz
dressing: 2-3 łyżki oleju sojowego, łyżka oleju sezamowego, 2-3 łyżeczki sosu Chin-Su (albo łyżeczka sosu rybnego, posiekany ząbek czosnku, pół łyżeczki płatków chili), 2-3 łyżeczki soku z limonki, szczypta brązowego cukru.
Warzywa pokroić: kalarepę w kostkę, rzodkiewki w plastry, marchewki w słupki; dymkę drobno posiekać. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
W słoiczku zmieszać wszystkie składniki dressingu i polać nim warzywa.
W słoiczku zmieszać wszystkie składniki dressingu i polać nim warzywa.
4 komentarze
Tez mam te ksiazke, i to juz szmat czasu - sama nie wiem, czemu jeszcze nic z niej nie przygotowalam. Kurczak wyglada smakowicie!
OdpowiedzUsuńHmmm... Baardzo ciekawe!! Do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńMaggie, bardzo lubię tę książkę i już sporo z niej gotowałam - polecam :)
OdpowiedzUsuńMuszę zapolować na ten sos chin-su. Ale z dostępnością kiepsko...
OdpowiedzUsuń