makaron ze wstążkami z cukinii i marchewki
27.4.15
Dziś szybkie dane z rodzaju "bałagan na talerzu": makaron ze wstążkami z marchewki i cukinii. Mam ostatnio fazę na marchewkę i jem ją w różnych postaciach. A takie wstążki miękną na patelni raz- dwa. Do tego moja ukochana cukinia i prażony słonecznik. W tym przypadku dodałam nieco szynki, ale nie jest to dodatek konieczny. Można ją pominąć... albo zastąpić wędzonym boczkiem. Pyszny wiosenny obiad.
Makaron ze wstążkami z cukinii i marchewki
(na 2 osoby)
- 1 cukinia
- 1 duża marchewka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie 80g szynki lub wędzonego boczku
- garść prażonego słonecznika
- garść tartego parmezanu
- sól, pieprz
- oliwa
- spaghetti lub tagliatelle
Marchewkę umyć, obrać, a następnie obieraczką do warzyw pokroić na cienkie wstążki (twardy środek wyrzucić lub zużyć do innej potrawy). Cukinię umyć, osuszyć i również obieraczką pokroić na cienkie wstążki (część z pestkami odrzucić). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Szynkę (lub boczek), jeśli ją używamy, pokroić w słupki.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Następnie dodać szynkę, a gdy się zacznie rumienić cebulę z czosnkiem i smażyć, aż się zeszklą. Dodać wstążki z marchewki, a gdy zaczną mięknąć, dodać wstążki z cukinii. Wymieszać i chwilę smażyć. Doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron. Wymieszać warzywa z makaronem, rozłożyć na talerze, posypać prażonym słonecznikiem i serem, podawać. Smacznego!
1 komentarze
Hi hi, wlasnie zjedlismy na obiad!
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie: na szybko i na smacznie!
:)