makaron ze wstążkami z cukinii i marchewki

27.4.15

Dziś szybkie dane z rodzaju "bałagan na talerzu": makaron ze wstążkami z marchewki i cukinii. Mam ostatnio fazę na marchewkę i jem ją w różnych postaciach. A takie wstążki miękną na patelni raz- dwa. Do tego moja ukochana cukinia i prażony słonecznik. W tym przypadku dodałam nieco szynki, ale nie jest to dodatek konieczny. Można ją pominąć... albo zastąpić wędzonym boczkiem. Pyszny wiosenny obiad.


Makaron ze wstążkami z cukinii i marchewki
(na 2 osoby)
  • 1 cukinia
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie 80g szynki lub wędzonego boczku
  • garść prażonego słonecznika
  • garść tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • spaghetti lub tagliatelle
Marchewkę umyć, obrać, a następnie obieraczką do warzyw pokroić na cienkie wstążki (twardy środek wyrzucić lub zużyć do innej potrawy). Cukinię umyć, osuszyć i również obieraczką pokroić na cienkie wstążki (część z pestkami odrzucić). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Szynkę (lub boczek), jeśli ją używamy, pokroić w słupki.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Następnie dodać szynkę, a gdy się zacznie rumienić cebulę z czosnkiem i smażyć, aż się zeszklą. Dodać wstążki z marchewki, a gdy zaczną mięknąć, dodać wstążki z cukinii. Wymieszać i chwilę smażyć. Doprawić solą i pieprzem. 
W międzyczasie ugotować makaron. Wymieszać warzywa z makaronem, rozłożyć na talerze, posypać prażonym słonecznikiem i serem, podawać. Smacznego!

Zobacz także

1 komentarze

  1. Hi hi, wlasnie zjedlismy na obiad!
    Rzeczywiscie: na szybko i na smacznie!
    :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.