gruszkowe ciasto
25.10.11Koleżanka A. zapytała dzisiaj czy już wypróbowałam to ciasto z gruszkami, prezentowane przez Liskę na jej blogu, które mi polecała. Nie miałam więc wyjścia ;). A przy okazji mogłam się pobawić nowymi, fotograficznymi zabawkami. Nie jestem do końca jeszcze zadowolona z efektów, ale za to ciasto wyszło rewelacyjne: słodkie, maślane, po prostu rozpływające się w ustach...
Przepis podaję za oryginałem, w nawiasach podając moje zmiany.
Ciasto z karmelizowanymi gruszkami
(forma o średnicy 24cm)
Na ciasto:
- 200g miękkiego masła
- 200g brązowego cukru (ja użyłam ok 180g żeby było mniej słodkie)
- 3 jajka
- 200g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Gruszki:
- ok 750g gruszek
- 3 łyżki brązowego cukru
- 40g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- (1/2 łyżeczki imbiru w proszku)
Gruszki umyć, obraź, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę (nie za małą). W garnku rozpuścić masło (40 g) z cukrem (3 łyżki). Dodać gruszki i gotować do czasu, aż sok wyparuje - nie należy zbyt intensywnie mieszać, by kawałki gruszek zachowały swój kształt.
Zdjąć z ognia i ostudzić, wymieszać z cynamonem (i imbirem).
Ciasto: masło (200 g) zmiksować z cukrem (180 g) na gładką i jasną masę. Miksując dodawać po jednym jajku, na końcu wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wmieszać w ciasto ostudzone gruszki.
Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 40-45 minut.
Zdjąć z ognia i ostudzić, wymieszać z cynamonem (i imbirem).
Ciasto: masło (200 g) zmiksować z cukrem (180 g) na gładką i jasną masę. Miksując dodawać po jednym jajku, na końcu wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wmieszać w ciasto ostudzone gruszki.
Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 40-45 minut.
0 komentarze