zombie time

31.10.11

No cóż, pisałam rok temu, że każde święto to dobra okazja na zmajstrowanie jakiegoś ciasta. Ale muszę w tym roku dodać, że Halloween działa na mnie jakoś wybitnie twórczo. Kiczowate święto wymaga kiczowatej oprawy: sztucznych pająków, horrorów klasy C oglądanych z przyjaciółmi i słodyczy tak kolorowych, że oczy bolą ;)

Dzisiaj więc zapodam ciasto marchewkowe przyozdobione duchami, dyniami i zombi z kolorowej masy cukrowej. Przepis na białą masę cukrową wzięłam stąd i gorąco ją polecam ponieważ świetnie się sprawdziła.


Biała masa cukrowa
  • 400 g cukru pudru
  • 2 listki żelatyny (ja dałam dwie płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 10 łyżek gorącej wody
  • wilgotna szmatka do przykrywania
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do 350g cukru pudru dodać 3-4 łyżki żelatyny i zagniatać. W razie potrzeby dodać cukier lub żelatynę. Masę można barwić barwnikami spożywczymi (zagnieść z kilkoma kroplami). W czasie pracy należy przykrywać masę wilgotną szmatką, by zbytnio nie wyschła.


Zobacz także

5 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.