smakowita tarta z cukinią, boczkiem i kozim serem
15.2.12Tarta z cukinią, kozim serem i boczkiem
(forma o średnicy 23 cm)
- 1 op ciasta francuskiego
- 1 cukinia
- ok 150g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 100g sera koziego lub fety
- 1/2 kubka śmietany
- 2 jajka
- kilka łyżek startego cheddara
- pieprz, zioła prowansalskie
- papryczka chili lub pepperoni
- oliwa
- szczypiorek do posypania
Jeśli ciasto jest mrożone, należy je rozmrozić, najlepiej w lodówce (ja użyłam nie mrożonego, w jednym płacie). Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ciasto lekko rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu i wyłożyć nim formę. Obciążyć ciasto, tak by nie wyrastało w czasie pieczenia (najlepiej drugą formą, nieco mniejszą albo fasolkami). Piec 15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 5 (patrząc , czy się nam nie spieka za bardzo).
W międzyczasie umyć cukinię, pokroić w drobną kostkę posolić i odstawić na 10 min., by obciekła. Czosnek i szalotki posiekać. Ser kozi pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i zeszklić czosnek oraz szalotkę. Następnie dodać boczek i chwilę obsmażać. Cukinię przepłukać i lekko osuszyć, po czym dodać do boczku. Smażyć aż cukinia lekko zmięknie. Doprawić ziołami i pieprzem.
W miseczce dokładnie wymieszać śmietanę, jajka i cheddar.
Na podpieczony spód wykładać farsz, posypać kozim serem i polać jajkami z cukinią. Na koniec ułożyć plasterki papryki i zapiekać w 180 st. C. ok 20 minut, aż masa się zetnie i zacznie lekko brązowieć. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem. Podawać z zieloną sałatą i kieliszkiem białego wina.
5 komentarze
Bardzo smacznie wygląda ta tarta. Muszę sobie taką sprezentować ;)
OdpowiedzUsuńwygląda najpyszniej z tym szczypiorkiem.
OdpowiedzUsuńNiedawno, jak wczoraj przeglądałam broszury "Palce lizać" i podobny przepis wpadł mi w oko :-)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie, nadaje się do wypróbowania w mojej kuchni wegetariańskiej, po malutkiej korekcie składników :-)
OdpowiedzUsuńMagda, polecam :)
OdpowiedzUsuńAsieja, fakt, szczypiorek dodaje wiosennego sznytu ;)
Lulu, nie dziwię się, bo jest naprawdę znakomity, a przy tym prosty.
Veggie, jasne! Tarta jest równie doskonała w wersji bezmięsnej.