kapuśniak z Dalekiego Wschodu
28.2.12W porywie fantazji kupiłam w Kuchniach Świata puszkę kimchi - koreańskiej "kiszonej" kapusty na ostro.W domu jednak stwierdziłam, że szkoda mi ją zjeść tak po prostu. Puszeczka niewielka, nas dwoje, podana jako sałatka zniknęłaby w trzy minuty. Postanowiłam więc zrobić z niej zupę i to była dobra decyzja.
Bazowałam na kilku różnych przepisach na Kimchi Jjigae, tworząc własną, nieortodoksyjną wersję.
Zupa z kimchi
- 200g polędwicy wołowej (może być też wieprzowa)
- 160g kimchi (puszka)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 5-6 grzybów azjatyckich (może być shitake - u mnie czarne grzyby)
- 1 papryczka chili
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- ok 600ml wody
- 2 łyżeczki pasty miso
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu nuoc nam (sos rybny, u mnie podrasowany chili, czosnkiem i limonką, można zastąpić zwykłym sosem rybnym)
- 2 łyżki oleju sojowego do smażenia
- do posypania: kolendra/ dymka/ szczypior
- do podania makaron i/lub tofu
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę, czosnek, imbir - obrać i posiekać. Grzyby namoczyć 10 min i pokroić w paski. Papryczkę posiekać. Rozgrzać olej w garnku o grubym, szerokim dnie. Zeszklić cebulę, czosnek i imbir. Dodać mięso i smażyć, aż lekko zbrązowieje. Dodać pokrojone chili i kimchi (jeśli kawałki są za duże, można je wcześniej pokroić) wraz z sokiem i dusić ok 5 minut. Następnie dolać wodę, dodać przyprawy i pastę miso (wymieszać dokładnie). Dodać grzyby i zagotować zupę.
Dowolny azjatycki makaron przygotować wg opakowania.
Do misek/talerzy wkładać makaron, następnie zalać zupą a na wierzch posypać zieleniną. Smacznego!
3 komentarze
Fajna zupa i pyszne wykorzystanie kimchi.
OdpowiedzUsuńMożna je kupić w azjatyckich sklepach w pojemnikach plastikowych w większej ilości i w przystępniejszej cenie niż w KŚ.Albo zrobić samemu.
wygląda pysznie :))
OdpowiedzUsuńAmber, robienia prawdziwego kimchi się nie podejmuję, choć te sklepowe nie są tak intensywne jak oryginalne ;)
OdpowiedzUsuńkachna i tak też smakuje :)