makaron na jesienne dni
7.9.12
Dzisiaj już zdecydowanie widać, że lato za nami. Za oknem pogoda podejrzanie listopadowa. Od razu człowiek ma ochotę na coś sycącego, z serem i boczkiem. Do tego cukinia, żeby jeszcze do końca nie zapomnień o zielonych i ciepłych dniach. Dzisiejszy makaron został zainspirowany przepisem z Kwestii Smaku - u mnie w wersji ostrzejszej, bo z gorgonzolą. A pomysł z tartą cukinią jest naprawdę znakomity!
Makaron z tartą cukinią, boczkiem i serem gorgonzola
(na 2 osoby)
- 1 mała cukinia
- ok. 100g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 1 mała cebula
- 100g sera gorgonzola, pokrojony w niewielką kostkę
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- penne
Makaron zagotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać boczek. Chwilę smażyć na średnim ogniu, dodać cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać cukinię. Lekko posolić i mocno popieprzyć.
Zmniejszyć ogień i dodać ser, a chwilę później śmietanę. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować na małym ogniu aż składniki się połączą. Doprawić ziołami i podawać z penne. Smacznego!
4 komentarze
Uwielbiam takie makarony. Czasem nie ma nic lepszego po ciężkim dniu pracy, niż ciepła miseczka makaronu z pysznym sosem.
OdpowiedzUsuńsmaczna ta makaronowa jesień
OdpowiedzUsuńznakomity obiad:) uwielbiam wszelkie makarony
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuń