żeberka jagnięce na ostro
25.11.12
Spokojna sobota w domu zaowocowała porządnym obiadem z pieczonym mięsem. Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku, ale go po swojemu doostrzyłam i podałam ze smażonymi ziemniakami i sałatą. Obiad w sam raz dla mięsożerców lubiących obgryzać kostki. Żeberka warto zamarynować na noc, ale 2-3 godziny też dają ładny efekt.
Żeberka jagnięce na ostro
(na 2-3 osoby)
- ok 600-800g żeber jagnięcych
- 3 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy,
- 3 łyżeczki musztardy (ostrej lub zwykłej)
- 1-2 łyżeczki octu sherry (lub octu z białego wina)
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1-2 łyżeczki płatków chili
- garść świeżego tymianku
- sól i pieprz (jeśli marynujemy mięso przez noc, trzeba uważać z solą)
Żeberka opłukać, osuszyć i podzielić na kawałki zawierające po dwa żeberka. W miseczce wymieszać oliwę, rozgniecione ząbki czosnku, musztardę, ocet i zioła. Żeberka natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie dokładnie wysmarować marynatą, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Żeberka ułożyć w brytfance (tak by się nie stykały). Piec około 50-60 minut (w zależności od wielkości żeberek). Podawać z ziemniakami i sałatą.
4 komentarze
wykwintne, eleganckie danie:) aż ślinka kapie!:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuńNasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater
OdpowiedzUsuń